EuroDolar paritesi sürpriz mi?

07.07.2022 - 16:38 | Son Güncelleme :

Euro/dolar paritesinin son 20 yılın en düşük seviyesinde olduğu günleri yaşıyoruz. Durum aslında Bigpara okuyucuları için pek de sürpriz sayılmaz.


Mayıs ayında kaleme aldığım yazımın bir bölümünde aynen şu ifadeleri kullanmıştım: “ EuroDolar paritesi yılın sonuna kadar olan dönemde en fazla 1.10 seviyesini görebilir diye düşünüyorum o da az bir olasılık. İdeal senaryoda 1.06 seviyesi maksimum seviye olacaktır. En aşağıda ise, eğer ECB temmuz ayında faiz artışına gitmezse ve yılın geri kalanında da güçlü şekilde diğer Euro Bölgesi ekonomilerinin merkez bankaları ile eşgüdüm yakalayamaz ise 1.01’in altındaki seviyeler dahi gündeme gelebilir.” Nitekim bugün geldiğimiz noktada euro/dolar paritesinin 7 Temmuz Perşembe işlem günü saatleri içerisinde 1.01 seviyelerinde olduğunu görüyoruz.

Neden böyle oldu? Sebepleri neydi? Bu sorularla çok vakit kaybetmeyelim zira birçok platformada durumun nedenlerine dair çeşitli yorumlar mevcut.

Haberin Devamı

Biz gelin şimdi burada “Bundan sonra ne olacak?” sorusuna yanıt arayalım.

Bundan sonra olacakların başında ABD Merkez Bankası (Fed) faiz artışına temmuz ayındaki toplantıda da devam edecek. Minimum 50 baz puan (bps) maksimum 75 bps oranında bir artış gelecek. Faiz kararı 27 Temmuz’da olacak, temmuz ayı enflasyonu da ağustos ayının başında açıklanacak. Fed, temmuz ayı enflasyonunun beklenti üzeri gelmesini riske edemeyecektir diye düşünüyorum. O nedenle 75 bps faiz artışı yapma olasılığı bana göre, daha ağır basıyor. Ancak Fed toplantısından önce 21 Temmuz günü Avrupa Merkez Bankası (ECB)’nin faiz kararı açıklanacak. Bu toplantıda da ECB’nin faiz artışlarına başlayacağını bekliyoruz. Bunun sinyali de zaten Lagarde tarafından açık şekilde verildi. 21 Temmuz tarihinde ECB’nin faiz artışına gitmesi ile birlikte EuroDolar paritesi yeniden 1.03 seviyelerinin üzerine toparlayacaktır. Hatta piyasa bu konudaki kararı satın almada öncelikli hareket ederse 1.03 üzeri seviyeler 21 Temmuz’dan önce de gündeme gelebilir. Hazırlıklı olmakta fayda var.

Bundan sonra ne olacağı sorusu elbette en çok dış ticaret ile uğraşan kesimin merak ettiği soru. Tabi ki portföy yönetenler ya da yatırımlarını Euro ya da dolar cinsinden tutmak konusunda karar vermek isteyenler de cevabı merak ediyor ama makro ekonomik öncelikler ve ülke ekonomisi açısından baktığımızda biz ticaret odağında durumu ele alalım.

Haberin Devamı

Haziran ayının son haftası ve temmuz ayının ilk haftasında küresel çapta güçlü ABD doları sonrasında EuroTL kuru da dolarTL kuruna göre daha düşük hızlarda artış gösterdi. Hatta EuroTL aylık ortalaması da geriledi. Haziran ayında aylık ortalama EuroTL kuru 17.99 TL seviyelerinde iken temmuz ayının ilk haftasındaki süreçte temmuz ayı ortalaması 17.49 TL seviyelerinde. Haziran ayında görülmüş olan bu yılın zirve seviyesi olan 18.58 TL bence bu yıl içerisinde yeniden görülecek ve geçilecek de. Ancak bunun için henüz biraz daha vakit var. Ne kadar derseniz 1,5-2 ay kadar. Dolayısıyla bu 1,5-2 aylık süre içerisinde Euro cinsinden ticaretin hızlanmasında fayda var. Reel sektörde dış ticaret ile uğraşan şirketler şu anda EuroDolar paritesindeki bu seviyelere ve EuroTL kurunun dolarTL kuru gerisinde kalmasına çok da güvenmesinler. Ancak şunu da unutmasınlar. Yine mayıs ayındaki yazımdan alıntı ile kapatıyorum: “Yılın geri kalanında yatırım pozisyonlarında ya da ihracat ile uğraşan şirketlerin kendilerini hedge etmek için yapacakları forward anlaşmalarda EuroDolar paritesinin dolar lehine olacağı varsayımı ile tercihlerini de dolardan yana yapmaları faydalı olacaktır.”

 

Hisse Başarıyla eklendi